Als je WordPress nog niet hebt geïnstalleerd, ga dan naar stap 2 om mijn eenvoudige WordPress-installatiegids te gebruiken.

Nu u de basis van uw blog kent, kunnen we wat meer in detail treden. WordPress is een ongelooflijk krachtige tool waarmee je je blog op vrijwel elke manier die je maar kunt bedenken kunt bouwen.

Je denkt waarschijnlijk dat je blogontwerp er nu behoorlijk saai uitziet, toch? Geen zorgen, ik zal je laten zien hoe je je ontwerp en lay-out in deze stap kunt wijzigen, samen met een aantal andere coole tips en trucs voor het personaliseren van je blog.

Basis blogontwerp

Iedereen heeft een ander idee van hoe ze willen dat hun blog eruit ziet. Een van de geweldige dingen van WordPress is dat u met slechts een paar klikken de volledige lay-out en het ontwerp van uw site kunt wijzigen. Hier zijn slechts enkele voorbeelden van WordPress-ontwerpen die volledig gratis zijn:

In WordPress staan ​​sitelay-outs bekend als “Thema’s”. Thema’s bepalen het hele ontwerp van uw blog. Om uw thema te wijzigen, klikt u op het tabblad “Weergave” in het linkermenu.

Op bovenstaande pagina kan je zien dat ik zelf het Thema Futurio gebruik voor deze blog, en dat helemaal gratis!

U zult zien dat er al verschillende thema’s op uw blog zijn geïnstalleerd: Twenty Twent, Twenty Nineteen, etc. Dit zijn eenvoudige, strak ogende thema’s die voor vrijwel elk type blog kunnen werken. Veel van ‘s werelds beste bloggers gebruiken zelfs een van deze thema’s.

Tenzij je een heel specifiek ontwerp voor je blog in gedachten hebt, raad ik je aan om te beginnen met een van deze vooraf geïnstalleerde thema’s. Laten we voor ons voorbeeld het thema “Twenty Twenty” gebruiken. Om het thema op je blog te activeren, beweeg je over het thema en klik je op de knop “Activeren”. Dat is het! Je hebt zojuist het hele ontwerp van je blog veranderd met slechts één klik!

Maak je geen zorgen als je geen fan bent van de thema’s die vooraf op je blog zijn geïnstalleerd. Er zijn duizenden andere gratis thema’s die u eenvoudig kunt installeren.

Om een ​​nieuw thema te installeren, klik op het tabblad “Weergave” in het linkermenu. Op het scherm dat verschijnt, klik je op de knop bovenaan met de tekst ‘Nieuwe toevoegen’.

U wordt dan naar het themazoekscherm geleid. Er zijn veel verschillende manieren om een ​​thema te vinden dat je leuk vindt. U kunt zoeken op kleur, lay-out en meer door op “Eigenschappen filter” te klikken. Vink in het functiefilter de gewenste vakjes aan en klik vervolgens op “Filters toepassen”.

Nu kunt u bladeren door de thema’s met de gewenste kenmerken. Als je er een vindt die je leuk vindt, beweeg je er met je muis overhe

en en klik je op de blauwe knop ‘Installatie’. Daarna verandert de knop in ‘Activeren’. Klik op die knop om uw nieuwe thema live te maken. Om je nieuwe thema in actie te zien, ga naar je site en neem een ​​kijkje!

Menu’s maken

De volgende stap in het proces is het maken van een eenvoudig navigatiemenu, zodat uw lezers belangrijke delen van uw site gemakkelijk kunnen vinden door op de links in het menu te klikken.

Om dit te doen, klikt u op het tabblad “Weergave” in het linkermenu van uw blogbeheerdergebied. Klik vervolgens op “Menu’s”.

We gaan een nieuw menu maken met de naam “Hoofdmenu”. Ga je gang en voer die naam in het vak “Menunaam” in en klik vervolgens op “Menu aanmaken”.

Nu kunnen we beginnen met het toevoegen van de items die we aan dit menu willen toevoegen. Voor ons voorbeeld ga ik beginnen met het toevoegen van een link naar de startpagina van mijn blog.

Om dit te doen klik ik op “Aangepsate Links”. Vervolgens ga ik de URL van de startpagina van mijn blog invoeren. Dit is slechts uw domeinnaam met “http: //” (zonder aanhalingstekens) ervoor. In het geval van ons voorbeeld gebruik ik http://blogstarten.com

Vervolgens moet u de “Linktekst” invoeren, de tekst die u in het menu wilt weergeven voor de link naar uw startpagina. Ik noem deze link “Home”.

Nadat u uw URL en linktekst heeft ingevoerd, klikt u op “Aan menu toevoegen”.

Laten we voorlopig nog een item toevoegen aan het navigatiemenu. Ik ga een link toevoegen aan een pagina die ik eerder heb gemaakt.

Klik om te beginnen op het gedeelte “Pagina’s” van de menu-editor.

Dit toont me alle pagina’s die ik tot nu toe heb gemaakt. Als u nog geen pagina’s heeft gemaakt, is dit gebied mogelijk blanco of wordt er een ‘Voorbeeldpagina’ weergegeven. Om een ​​nieuwe pagina te maken, ga naar “Pagina’s” in het linkermenu van je blogbeheerdersgebied en klik op “Nieuwe Pagina”

De pagina die ik aan het menu wil toevoegen heet “Veel Gestelde Vragen”, dus ik klik op het selectievakje naast die pagina en klik vervolgens op “Toevoegen aan menu”. Vervolgens klik ik op “Menu opslaan” om de wijzigingen die ik zojuist heb aangebracht op te slaan.

Nu ik mijn menu heb gemaakt, moet ik het menu aan mijn blog toevoegen. Klik hiervoor op het tabblad “Locatie weergeven”. In dit voorbeeld wil ik het menu dat we hebben gemaakt (“Hoofdmenu”) toevoegen aan het gebied “Hoofdmenu”. Gebruik hiervoor de drop-down box en klik op “Menu opslaan”.

 

Uw blogontwerp aanpassen

Nu je het basisontwerp en de navigatie van je blog hebt, kun je de dingen verder naar wens aanpassen. Om dit te doen, gaat u naar het tabblad “Weergave” in het linkermenu van uw blogbeheerdergebied. Klik vervolgens op “Customizer”.

Dit brengt je naar een scherm dat je de startpagina van je blog aan de rechterkant toont, met het aanpassingsmenu aan de linkerkant. Belangrijk: als u een ander thema gebruikt dan het thema dat ik voor dit voorbeeld gebruik, kunnen uw aanpassingsopties enigszins variëren.

Er zijn verschillende aanpassingen die u vanuit dit scherm kunt doen. Laten we ze een voor een bekijken.

Sitetitel & slogan
In deze sectie kun je de titel en subtitel wijzigen die bovenaan je blog verschijnen. Je hebt ook de mogelijkheid om deze volledig te verwijderen door het vinkje uit het selectievakje “Display Header Text” te verwijderen.

Kleuren
Hier kunt u de tekstkleur van uw koptekst en uw achtergrondkleur wijzigen.

Kopafbeelding
Met deze optie kun je een afbeelding aan je header toevoegen. Houd er rekening mee dat elk thema een andere aanbevolen afbeeldingsgrootte heeft voor de koptekst.

Achtergrond afbeelding
Als u een afbeelding als achtergrond wilt gebruiken in plaats van een effen kleur, kunt u in dit gedeelte dat doen door de afbeelding te uploaden die u wilt gebruiken.

Navigatie
U kunt hier kiezen welke van uw navigatiemenu’s u wilt gebruiken. Het menu moet al zijn gemaakt, wat ik je in een eerdere stap op deze pagina laat zien hoe je dat moet doen.

Widgets
Widgets zijn verschillende items die u aan de zijbalkmenu’s van uw blog kunt toevoegen. In deze sectie kunt u widgets toevoegen aan en verwijderen uit uw zijbalkmenu (‘s). Dit is iets gecompliceerder dan de vorige opties, dus laten we een voorbeeld bekijken.

Klik om te beginnen op “Widgets” en klik vervolgens op “Hoofdzijbalk”. Dit toont u een lijst met de widgets die momenteel worden gebruikt in het gebied “Hoofdzijbalk”.

U kunt zien dat we 2 widgets hebben in de Zijbalk: Zoeken en Eigen html.
U kunt ook zien hoe die 2 widgets op uw site verschijnen door in de rechterzijbalk te kijken van deze website. Je kunt zien dat de zoekwidget een zoekvak maakt, de Eigen html maakt het navigatieblokje met de 6 stappen.

Als ik deze zou willen verwijderen klik je op de naam van het widget en daarna op ‘Verwijderen’.

Naast verwijderen kan je in deze interface ook widgets gaan toevoegen. Daarvoor klik je op “+ Widget toevoegen”.

Om te beginnen ga ik de widget ‘Recente berichten’ toevoegen die links naar mijn meest recente berichten in het zijbalkgebied zal maken.

Zodra dat is toegevoegd, klikt u op de knop ‘Klaar’.

Er zijn verschillende andere widgets die u kunt toevoegen als u dat wilt, dus verken het gerust.

 

Plug-ins toevoegen

Plug-ins zijn aanvullende tools die u van externe ontwikkelaars aan uw WordPress-blog kunt toevoegen. Er zijn honderden gratis plug-ins beschikbaar die vrijwel alles op je blog kunnen doen.

Er zijn plug-ins voor het maken van contactformulieren, het toevoegen van knoppen voor sociale media of het verbeteren van de zichtbaarheid van uw site voor zoekmachines.

Er zijn er gewoon te veel om op te noemen, maar er is een gratis plug-in die volgens mij elke nieuwe blogger moet beginnen met de naam JetPack.

Jetpack voegt een heleboel eenvoudig te gebruiken functies toe aan WordPress, zoals de mogelijkheid om eenvoudig afbeeldingen toe te voegen aan je zijbalkmenu’s, je berichten op Facebook te publiceren en te zien hoeveel mensen je blog hebben bezocht.

Zoals met alle plug-ins, is Jetpack optioneel en je kunt zeker zonder bloggen. Ik heb echter gemerkt dat de meeste bloggers profiteren van de extra functies die zijn inbegrepen. Hier is hoe het te installeren: Jetpack installeren.

 

Uw gebruikersgegevens wijzigen

Bij het starten van je blog is het belangrijk dat je je gebruikersgegevens wijzigt zodat mensen weten wie je blog schrijft.

Klik hiervoor op het tabblad “Gebruikers” in het linkermenu. Klik vervolgens op ‘Bewerken’ onder uw gebruikersnaam.

Op de pagina met gebruikersgegevens wilt u in ieder geval uw gebruikersnaam en e-mailadres wijzigen. Je bijnaam is de openbare naam die zal verschijnen op alle berichten die je plaatst, dus houd hier rekening mee wanneer je deze selecteert.

Typ gewoon wat je maar wilt in het vak “Alias” en kies vervolgens dezelfde naam in de vervolgkeuzelijst naast “Naam publiekelijk weergeven als”. Indien nodig kunt u ook uw e-mailadres wijzigen.

Als u alle nodige wijzigingen heeft aangebracht, klikt u op de knop “Profiel bijwerken” onder aan het scherm om de wijzigingen op te slaan.

 

Uw URL’s wijzigen

Elke keer dat u een nieuw bericht op uw blog publiceert, maakt u een nieuwe pagina aan met een unieke URL. De instellingen voor uw URL-namen staan ​​bekend als “Permalinks”.

De standaard permalinks-instelling is naar mijn mening niet optimaal, omdat het je URL’s geeft met een aantal cijfers die er als volgt uitzien: https://www.blogstarten.com/?p=123

Om die instelling te wijzigen, moet je scrollen over het tabblad “Instellingen” in het linkermenu en vervolgens klikken op “Permalinks”. Dan kunt u een van de daar vermelde opties kiezen.

Ik gebruik de instelling “Berichtnaam” op blogstarten.com, maar elk van de opties is prima en heeft geen enkele invloed op de bruikbaarheid van uw site. Ik denk toevallig dat de standaard permalinks-instelling er nogal lelijk uitziet. Ook voor SEO is het belangrijk om deze instelling aan te passen.

 

Andere nuttige tutorials

Als je nog wat extra wijzigingen in je blog wilt aanbrengen voordat je gaat schrijven, volgen hier enkele van mijn meest populaire tutorials:

  1. Hoe u aangepaste logo’s of afbeeldingen kunt toevoegen
  2. Hoe u kunt zien hoeveel mensen uw blog bezoeken
  3. Hoe u uw nieuwe blogposts automatisch kunt delen op Facebook en Twitter
  4. Hoe u vanuit uw blog naar andere sites linkt
  5. Hoe tekstgrootte en kleur wijzigen
  6. Hoe u uw blog privé kunt maken
  7. De top 7 gratis WordPress-plug-ins

Wat nu?

Na het voltooien van deze stap zou je een functionerende en aantrekkelijke blog moeten hebben. Nogmaals, u kunt altijd teruggaan en later aanvullende wijzigingen aanbrengen. Het is niet nodig om alles meteen perfect te hebben.

Laten we nu naar het leuke gedeelte gaan: je blog schrijven!

Volgende stap

Geef een reactie