In deze handleiding ga ik ervan uit dat je je nieuwe domeinnaam al hebt ingesteld en WordPress.org hebt geïnstalleerd. Als je dat nog niet hebt gedaan, volg dan mijn gratis gids over het instellen van WordPress.org om precies te zien hoe je een gratis domeinnaam krijgt en WordPress.org installeert.

Als je al een blog op WordPress.com hebt en deze wilt verplaatsen naar je eigen zelf-gehoste domein met WordPress.org, zal deze tutorial je laten zien hoe.

WordPress.com heeft verschillende inherente problemen waardoor het voor veel bloggers minder wenselijk is. De belangrijkste problemen zijn het gebrek aan controle en beveiliging en het onvermogen om te profiteren van je blog. Als je deze problemen tegenkomt, is het tijd om van WordPress.com naar WordPress.org te gaan.

1 – Exporteer uw WordPress.com-blog

Hoewel u geen plug-ins van derden kunt installeren met behulp van een gratis blog die wordt gehost op WordPress.com, is er een exporttool bij het platform waarmee u al uw berichten en opmerkingen kunt downloaden om het gemakkelijk over te zetten van WordPress.com naar WordPress .org.

  1. Navigeer naar “Tools Export” in uw wordpress.com-blog en klik op “Export”.
  2. Kies de inhoud die u wilt exporteren. Hoogstwaarschijnlijk wilt u vasthouden aan de standaardoptie ‘Alle inhoud’ om al uw berichten, pagina’s, opmerkingen, navigatiemenu’s en andere inhoud te exporteren.
  3. Klik op “Exportbestand downloaden” om uw inhoud naar uw computer te downloaden in de vorm van een enkel XML-bestand.

2 – Importeer uw WordPress.com-blog

Nu kunt u het XML-bestand uploaden naar uw nieuwe WordPress.org-blog (vind hier gedetailleerde instructies voor het maken van uw nieuwe blog), zodat al uw inhoud onmiddellijk op uw nieuwe website verschijnt.

  1. Navigeer naar “Gereedschap > Importeer” in je nieuwe zelf gehoste wordpress.org blog, en klik op de laatste optie “WordPress”.
  2. Klik op ‘Nu installeren’ om de importeerplugin te installeren.
  3. Na de installatie ga je terug naar “Gereedschap > Importeer > WordPress” Klik op “Bestand kiezen” en navigeer naar het XML-bestand dat u in de vorige stap hebt gedownload. Klik op “Bestand uploaden en importeren” en wacht tot WordPress uw inhoud naar de nieuwe site overbrengt. De overdracht kan even duren, afhankelijk van uw internetverbinding en de grootte van het XML-bestand.

3 – Stel een omleiding in

Aangezien uw bezoekers niet weten dat u bent verhuisd naar een door uzelf gehoste blog, bezoeken ze de oude nog een tijdje, dus u moet ze automatisch laten omleiden naar het nieuwe domein. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door de Site Redirect-service van wordpress.com te gebruiken, die $ 13 per jaar kost.

  1. Open het menu-item “Store” in uw oude beheerdersdashboard van wordpress.com en zoek naar “Site Redirect”.
  2. Klik op ‘Nu kopen’ en klik nogmaals op ‘Nu kopen’ om te bevestigen. Voer het adres in van uw zelf-gehoste wordpress.org-blog en klik op “Redirect to this URL”.
  3. Bevestig de aankoop en voer uw betalingsgegevens in om het proces te voltooien.

Met de omleiding ingesteld, kunt u de omleidingen van uw site beheren via het menu-item “Winkel> Mijn domeinen” in het beheerdersdashboard van wordpress.com. Om de omleiding correct te laten werken, moeten de permalinks op uw nieuwe site overeenkomen met die op uw wordpress.com-blog. U kunt de omleiding op elk gewenst moment wijzigen en voor de beste resultaten wilt u de service waarschijnlijk een jaar of twee gebruiken totdat uw bezoekers uw nieuwe domein komen onthouden en het heeft voorrang in de zoekresultaten.