Voordat u aan deze zelfstudie begint, moet u de gratis Jetpack-plug-in installeren en activeren. Lees dit bericht voor instructies over het installeren van Jetpack.

Hoewel er geen einde komt aan de plug-ins die beschikbaar zijn voor zelf-gehoste WordPress-blogs die verschillende statistieken volgen en weergeven, is het gebruik van de Jetpack Stats-functie via de Jetpack-plug-in een van de gemakkelijkste en handigste methoden.

Omdat de Stats-module automatisch wordt ingeschakeld wanneer u Jetpack voor het eerst instelt, hoeft u geen aanvullende stappen te ondernemen om deze in te schakelen. In dit hoofdstuk leggen we uit hoe u uw statistieken kunt bekijken en wat ze betekenen, evenals hoe u de module kunt configureren en aanpassen om beter aan uw eisen te voldoen.

De statistieken van uw website bekijken

Om statistieken te bekijken, moet u de widget Sitestatistieken toevoegen aan het configuratiescherm van uw beheerder, zoals uitgelegd in de volgende stappen:

  1. Ga naar de hoofdpagina van uw beheerdersdashboard door op “Dashboard” te klikken in de linkerbovenhoek.
  2. Klik op de knop “Scherminstellingen” aan de rechterkant en vink het vakje naast “Statistieken” aan. Als deze optie is ingeschakeld, kunt u het aantal bezoeken aan uw website, de populairste pagina’s en de zoektijden bekijken die mensen gebruiken om uw website te vinden.
  3. Als u een uitgebreider overzicht van statistieken met betrekking tot uw WordPress-site wilt vinden, navigeer dan naar Jetpack> Site Stats in uw beheerdersdashboard. Op deze pagina kunt u aanvullende informatie over verwijzingen, abonnementen en klikken bekijken.
  4. Nog meer statistische informatie is beschikbaar op wordpress.com, die u kunt bekijken door naar wordpress.com/stats te navigeren en in te loggen op uw account.

Met behulp van de WordPress.com Stats-module kunt u eenvoudig een momentopname van de prestaties van uw website krijgen zonder zelfs het beheerdersdashboard te hoeven verlaten. Voor een uitgebreidere oplossing kunt u echter ook zonder problemen een populaire tool zoals Google Analytics gebruiken.