Een door uzelf gehoste blog met WordPress.org biedt u de veelzijdigheid om zo ongeveer alles te doen wat u wilt op het gebied van ontwerp en functie via een verscheidenheid aan plug-ins. Om echter te profiteren van plug-ins en andere functies, zijn doorgaans de installatie en het onderhoud van talloze afzonderlijke plug-ins vereist. Het doel van de populaire Jetpack-plug-in voor WordPress is om al deze functies te consolideren in een enkele, gebruiksvriendelijke plug-in die net zo gemakkelijk kan worden geïnstalleerd en onderhouden als elke andere individuele plug-in.

De Jetpack-plug-in biedt een snelle en handige manier om uw zelf-gehoste WordPress-blog een boost te geven door een uitgebreid scala aan onschatbare functies toe te voegen. Enkele van de belangrijkste functies van de plug-in zijn een zijbalk-afbeeldingswidget, automatisch posten van sociale media, e-mailabonnementen, recente tweets, statistieken en analyses, reacties op sociale media en nog veel meer.

Het installeren van Jetpack lijkt veel op het installeren van een andere plug-in. U moet een door uzelf gehoste WordPress-website hebben en u heeft een gratis account nodig op WordPress.com (dat verschilt van uw blogaccount), aangezien de plug-in de bronnen van WordPress.com gebruikt wolk.

Om te beginnen zullen we het installatieproces van Jetpack bekijken, met toekomstige afleveringen die u laten zien hoe u de bovengenoemde functies instelt.

Hoe Jetpack te installeren

Zoals het geval is met elke plug-in voor WordPress, kunt u Jetpack installeren vanuit de WordPress plug-in-directory, toegankelijk via uw beheerdersdashboard, of handmatig door de uitgepakte bestanden naar uw FTP-server te uploaden. De eerste methode is echter verreweg de gemakkelijkste, zoals hieronder wordt uitgelegd:

  1. Log in op uw WordPress-beheerdersdashboard en klik op “Plugins” in het menu aan de linkerkant.
  2. Klik op “Nieuwe Plugin” en typ “Jetpack” in het zoekvak. Het eerste resultaat zou “Jetpack by WordPress.com” moeten zijn.
  3. Klik op “Nu installeren” onder de titel van de plug-in en klik op “OK” om te bevestigen. Wacht even totdat de plug-in is gedownload, uitgepakt en geïnstalleerd.
  4. Klik op de link “Activeren”. De plug-in wordt geactiveerd en u keert terug naar de pagina Plug-ins.

Jetpack vereist dat u het koppelt aan een WordPress.com-account om te profiteren van de geïntegreerde cloudfuncties. Een WordPress.com-account is apart en verschilt van het account dat u voor uw blog heeft gemaakt. Als je geen WordPress.com-account hebt, kun je hier een account maken. Zodra dat is gebeurd, bent u klaar om het verbindingsproces voor JetPack te starten:

  1. Terug op de Plugins-pagina, klik op “Verbind met WordPress.com” in de groene balk bovenaan de pagina.
  2. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord voor WordPress.com in op de volgende pagina en klik op “Autoriseer Jetpack”. Jetpack zou nu klaar moeten zijn voor gebruik.

Gefeliciteerd! Jetpack is nu klaar om te configureren en te gebruiken. U moet Jetpack echter ook up-to-date houden, aangezien er regelmatig nieuwe versies worden uitgebracht. Als er updates voor plug-ins beschikbaar zijn, wordt het aantal beschikbare updates weergegeven op de knop “Plugins” in het beheerdersdashboard. Voer de volgende stappen uit om Jetpack in de toekomst bij te werken:

  1. Open de pagina Plugins in het beheerdersdashboard en scrol omlaag om de plugin “Jetpack door WordPress.com” te vinden.
  2. Als er een update beschikbaar is, verschijnt er een melding onder de plug-in. Klik op de link “Nu bijwerken” om de nieuwste versie automatisch te downloaden en te installeren.