Dit artikel gaat in op de details voor het starten van een reisblog. Om dit artikel logisch te laten zijn, moet je op zijn minst je blogsoftware eerst hebben geïnstalleerd. Als je dat niet doet, bekijk dan mijn gratis blog-tutorial en kom later op dit artikel terug.

Aangezien reizen voor de massa steeds betaalbaarder wordt, hoeft het geen verrassing te zijn dat het al een van de populairste blog-niches op internet is. Hoewel bijna iedereen een reisblogger kan worden door verhalen en tips over hun avonturen te delen, slagen slechts enkelen erin meer dan een klein publiek van vrienden en familie te bereiken. Als je een superster wilt worden in de wereld van bloggen over reizen in de mate dat je een respectabel inkomen kunt verdienen met on-site advertenties en relevante partnerprogramma’s, dan zul je zorgvuldig moeten plannen en veel tijd moeten investeren in de project.

Gezien de hoeveelheid concurrentie kan het enige tijd duren voordat een succesvol reisblog wordt bijgehouden. Als u van uw blog in de toekomst een verdiener wilt maken, zijn er tal van belangrijke overwegingen die u ter harte moet nemen.

Waarom nu een reisblog starten?

Reizen blijft een groeiende niche, en hoewel velen zullen zeggen dat de markt verzadigd is, is dit alleen in bepaalde gebieden waar. Gelukkig is reizen een breed onderwerp dat een scala aan stijlen, budgetten, methoden en natuurlijk geografische locaties omvat. Door je te concentreren op een specifiek onderwerp, kun je een klein maar betrokken publiek bereiken. Er blijft voldoende gelegenheid om een ​​gat in de markt te vullen en de wereld is niet zo klein als veel mensen denken. De reis- en toerismebranche blijft evolueren naarmate mensen op zoek gaan naar lokale ervaringen en avontuurlijke reizen een comeback maken als nooit tevoren. Popcultuurtoerisme en reizen naar opkomende bestemmingen zijn ook breder dan ooit, waardoor bepaalde gebieden van de niche potentieel zeer lucratief zijn.

Wie moet een reisblogger worden?

Het bijhouden van een succesvol reisblog gaat niet alleen over het delen van je eigen ervaringen met de rest van de wereld. Iedereen kan tenslotte bloggen over hun avonturen, maar een breder publiek bereiken vereist een nogal andere aanpak en veel hard werken. Het belangrijkste is dat je bereid moet zijn om veel tijd en moeite in je blog te steken, en je moet ook consequent actief zijn in de reisscene om genoeg origineel en boeiend materiaal te hebben om over te schrijven. Je moet je ook voorbereiden op verandering als het gaat om reizen zelf, aangezien het clichématige beeld van een reisschrijver die op een strand ontspant met een laptop in werkelijkheid verre van nauwkeurig is. Om enige hoop op succes te hebben, moet je leren om je tijd die je besteedt aan het leren kennen van nieuwe plaatsen in evenwicht te brengen met echt werken aan je blog.

Wat betreft de technische aspecten van het starten van een reisblog, zoals het registreren van een domeinnaam en het opzetten van uw content managementsysteem (CMS), is bloggen op reis weinig anders dan werken met een andere niche. Er zijn echter enkele unieke aspecten met betrekking tot het bouwen en onderhouden van een succesvolle blog. Om te beginnen is reizen een visueel onderwerp dat sterk afhankelijk is van hoogwaardige beelden en video-inhoud, evenals een creatief en persoonlijk blogontwerp. Reizen bloggen vereist ook veel kennis uit de eerste hand van het type dat vertrouwen en verbinding opbouwt in de mate dat uw publiek u gemakkelijk zal benaderen voor advies. Reizen is ook een van de meest populaire gespreksonderwerpen, waardoor integratie van sociale media en reacties ter plaatse essentiële componenten zijn van elk reisblogproject.

Hoe een reisblog te starten

Voordat je zelfs maar een domeinnaam registreert, wil je beslissen over een specifieke niche om over te schrijven, en het moet er een zijn waar je een echte passie voor hebt en veel ervaring in hebt om aan de slag te gaan. Of je nu focust op vrijwilligerservaringen, solo reizen of luxe reizen, je zult het zoveel mogelijk moeten beperken. Als je het kunt combineren met een ander populair onderwerp, zoals eten of extreme sporten, dan heb je nog meer kans om op te vallen tussen de concurrentie.

Wanneer je een niche hebt gekozen en je weet waarover je wilt schrijven, wordt het tijd om een ​​domeinnaam te registreren. Om kans te maken op succes, heeft u uw eigen website nodig, bij voorkeur met een .com-extensie. Maak uw domeinnaam kort, pakkend en gemakkelijk te onthouden. Overweeg bij het registreren van uw webadres om uw hostingpakket via hetzelfde bedrijf te krijgen, bij voorkeur een die een WordPress-installatie met één klik aanbiedt. WordPress is het go-to CMS voor bloggers, omdat het alles biedt wat je nodig hebt voor eenvoudige aanpassing en publicatie van inhoud zonder dat je iets hoeft te weten over de werking van webdesign of codering. Het is ook open-source en gratis en er zijn talloze plug-ins en thema’s beschikbaar.

Veel van de grote hostingbedrijven, zoals One.com, bieden een WordPress-installatie met één klik waarmee u uw blog binnen enkele minuten kunt laten werken. Je website is onmiddellijk live, maar totdat je het thema en de lay-out hebt bepaald en een of twee berichten hebt gepubliceerd, wil je misschien een plug-in zoals WP Construction Mode gebruiken om de toegang tot je blog te blokkeren totdat deze klaar is. Nadat u uw domeinnaam heeft geregistreerd en WordPress in gebruik heeft genomen, kunt u beginnen met het aanpassen van uw blog met verschillende thema’s en plug-ins.

Aanbevolen thema’s voor uw reisblog

Met ongeveer 10.000 thema’s beschikbaar voor WordPress, lijkt het kiezen van de juiste een onmogelijke taak, maar er zijn een paar belangrijke overwegingen om u te helpen uw zoekopdracht te verfijnen:

  • Met responsieve thema’s kan uw website er ook geweldig uitzien op smartphones.
  • Met thema’s met grote kopteksten kunt u een opvallend reisbeeld weergeven.
  • Platte en minimalistische ontwerpen zijn doorgaans gebruiksvriendelijker en aanpasbaarder.

Als je merkt dat je vastzit in het enorme aantal beschikbare thema’s voor WordPress, bekijk dan het volgende voor wat inspiratie:

Travelify

Travelify heeft een responsief ontwerp en veel extra aanpassingsmogelijkheden. Wat het echter een bijzonder goede keuze maakt voor een reisblog, is de manier waarop het uw inhoud laat zien, te beginnen met de mogelijkheid om een ​​headerafbeelding met hoge resolutie te plaatsen om de aandacht van uw lezer te trekken.

Surfarama

Met behulp van een populaire op blokken gebaseerde lay-out die er bijzonder goed uitziet op touchscreen-apparaten zoals tablets en smartphones, is Surfarama een uitstekende keuze voor reisblogs in tijdschriftstijl die sterk afhankelijk zijn van beeldmateriaal. Het biedt ook veel aanpassingsmogelijkheden, waaronder de mogelijkheid om een ​​achtergrondafbeelding te kiezen.

Travel Planet

Met een strak en minimalistisch ontwerp met veel witruimte om een ​​zorgvuldig gekozen headerafbeelding te accentueren, is Travel Planet geschikt voor bijna elk reisblog. In niches waar visuele inhoud vaak de belangrijkste attractie is, zal dit minder bekende thema je blog tot leven brengen zonder je geschreven inhoud te overschaduwen.

Adventure Theme

Adventure Theme kost $ 69, maar het biedt veel functies en een onberispelijke lay-out. Het is voor retina geoptimaliseerd, volledig responsief en het heeft een diavoorstelling met uw populairste artikelen. Exclusief ontworpen voor reisblogs, het is een uitstekende keuze om uw inhoud op een professionele manier te presenteren.

Accelerate

Een populair, multifunctioneel gratis thema met uitstekende beoordelingen en recensies, Accelerate heeft een strak, plat ontwerp met de nadruk op visuele inhoud. Het is volledig responsief en uw favoriete berichten worden mogelijk trots op uw voorpagina weergegeven in de vorm van opvallende miniatuurvoorbeelden.

Aanbevolen plug-ins voor uw reisblog

Plug-ins voegen meer functionaliteit toe aan uw blog en voor elke blog moeten er een paar zijn geïnstalleerd. Het is echter ook belangrijk dat u uw plug-ins zorgvuldig kiest, omdat te veel ervan uw website kunnen vertragen en moeilijker maken om te onderhouden. Naast algemene must-have-plug-ins zoals WordPress SEO door Yoast, W3 Total Cache en Google XML Sitemaps, zijn er een paar plug-ins die vooral handig zijn voor degenen die reisbloggers willen zijn:

WP Smush.it

Reisblogs zijn sterk afhankelijk van afbeeldingen, met name grote en kleurrijke die de aandacht trekken zodra iemand op de pagina terechtkomt. Helaas kunnen deze afbeeldingen veel bandbreedte in beslag nemen, waardoor uw site langzamer wordt. Deze plug-in zal uw beeldinhoud echter automatisch optimaliseren en comprimeren.

Shadowbox

Een andere handige plug-in voor fotozware reisblogs, Shadowbox stelt uw bezoekers in staat om afbeeldingen op een veel aantrekkelijkere manier te bekijken door de afbeelding te vergroten en de achtergrond te dimmen wanneer iemand op een miniatuurvoorbeeld klikt. Bezoekers kunnen ook meerdere afbeeldingen in één bericht bekijken met behulp van een handige diavoorstelling.

Nomad Word Map

Als je blogt over je reizen, is er geen betere manier om je avonturen te illustreren dan door een aangepaste kaart te maken die de plaats aangeeft waar je bent geweest. Met Nomad World Map kun je meerdere locaties aan een kaart toevoegen en gerelateerde blogposts aan elk punt koppelen.

WP World Travel

WP World Travel is een premium plug-in voor reisblogs die uw huidige locatie, reisplannen en voorgestelde meetups op elke bestemming weergeeft. De aanpasbare plug-in kan worden geplaatst als een zijbalkwidget, zodat deze zichtbaar is op elke pagina van uw blog.

Ten slotte

Om te slagen met bloggen over reizen, moet je je inspanningen op de markt brengen via sociale media, vooral met betrekking tot visuele platforms zoals Instagram, Flickr en Pinterest. Je moet actief aanwezig zijn op sociale media door opvallende foto’s te delen die de essentie van je geschreven werk echt vastleggen. Als zodanig zullen reisbloggers ook moeten werken aan hun fotografische vaardigheden als aanvulling op hun berichten en marketinginspanningen.