Dit artikel gaat in op de details voor het starten van een foodblog. U wilt uw basisblog hebben ingesteld voordat u dit artikel leest. Voor de basis van het maken van een nieuwe blog van welke aard dan ook (inclusief een foodblog), bekijk je eerst mijn gratis blog-tutorial en kom je later terug op dit artikel.

Als je een passie hebt voor koken of het verkennen van nieuwe culinaire avonturen, kan bloggen over eten een leuke en winstgevende manier blijken om deel uit te maken van een actieve gemeenschap van anderen die jouw favoriete hobby delen. Als je een aantal goede schrijfvaardigheden hebt, is er geen reden waarom je niet kunt slagen in deze steeds populairder wordende niche, vooral als je je richt op een specifiek gebied en een zorgvuldig getarget publiek.

Net als veel andere populaire niches, zoals reizen of mode, is eten een breed onderwerp en met de juiste aanpak en een goed geformuleerd plan zou je je unieke stem moeten kunnen vinden en een gat in de markt kunnen vullen. Bij foodbloggen gaat het niet alleen om het plaatsen van recepten: ook andere content, zoals restaurantrecensies, tips en trucs, winkelgidsen en zelfs puur visuele content kan een plek vinden op een succesvolle blog.

Waarom een ​​foodblog starten?

Er zijn veel voor- en nadelen aan het starten van een foodblog, maar met de juiste aanpak kunnen veel van de nadelen ook als voordelen worden gezien. Aangezien ieders smaak heel verschillend is als het gaat om eten, zul je ongetwijfeld met zowel lof als kritiek te maken krijgen in min of meer gelijke mate, maar het is een zeer sociaal onderwerp waar mensen graag over praten. Het belangrijkste is dat bloggen over eten de perfecte aanvulling is op je hobby, omdat het je motiveert om meer in de keuken te experimenteren en je kennis over het onderwerp te vergroten. Je krijgt ideeën en inspiratie tijdens je onderzoek en door de opmerkingen die je lezers achterlaten op posts. Zodra uw blog algemeen bekend wordt, heeft u misschien zelfs bedrijven die u een gratis maaltijd aanbieden in ruil voor een artikel. Als alternatief kunt u misschien zelfs uw website gebruiken als basis voor het schrijven van een kookboek of profiteren van andere mogelijkheden, zoals schrijven voor een krant of tijdschrift.

Wie zou een foodblog moeten publiceren?

Sommige mensen zijn geweldige schrijvers en anderen zijn geweldige koks of fijnproevers, maar dat hoeft ook niet om een ​​succesvolle foodblog te hebben. Wat nodig is, is een echte passie in je hobby die ervoor zorgt dat je blijft koken en je ervaringen deelt met je lezers. Voor een groter bereik kunt u voedsel vaak samenvoegen met een andere niche, zoals reizen of levensstijl, om uw focus te beperken.

Wat betreft de meer technische aspecten, zoals het registreren van een webadres en het opzetten van WordPress, is het starten van een foodblog net als het starten van een andere blog. In tegenstelling tot sommige niches is voedsel echter bijzonder visueel van aard. Als u van plan bent om uw eigen recepten en ideeën te laten zien, moet u uw fotografievaardigheden echt aanscherpen, aangezien u niet zomaar afbeeldingen van elders op internet kunt gebruiken. U moet ook uw doelgroep duidelijk definiëren en op uw hoede zijn om af te wijken van uw vastgestelde plan. Ten slotte, en vooral, moet je blijven koken, zodat je lezers regelmatig nieuwe inhoud krijgen.

Hoe u uw foodblog kunt starten

Als je eenmaal hebt besloten over een specifiek onderwerp waarover je wilt bloggen, ben je klaar om je domeinnaam te registreren en een hostingpakket aan te schaffen. Kies een korte en relevante domeinnaam die mensen gemakkelijk kunnen onthouden om uw zichtbaarheid in de zoekmachines te maximaliseren. Een uitstekende domeinnaam voor je foodblog moet creatief zijn en tegelijkertijd beschrijvend. Zie stap 1 van mijn gids voor meer informatie over het vinden van een goede blognaam.

Het hebben van een door uzelf gehoste WordPress-site is verreweg de beste keuze voor het starten van een blog. Met ongeveer een vijfde van alle websites is WordPress het populairste en gebruiksvriendelijke publicatieplatform voor bloggers. Het bevat tal van thema’s en plug-ins en is volledig gratis dankzij het open-source karakter. Om het u gemakkelijker te maken, bieden veel grote hostingbedrijven, zoals One.com, een WordPress-hostingservice met één klik, waarbij uw blog actief is zodra u een domein heeft geregistreerd en uw hostingpakket heeft gekozen.

Een door uzelf gehoste WordPress-blog biedt tal van voordelen, waaronder uitstekende aanpassingsmogelijkheden. In feite wordt WordPress niet alleen gebruikt voor blogs, maar ook voor e-commerce winkels, online nieuwsportals, statische webpagina’s en nog veel meer. Omdat het open source is en regelmatig wordt bijgewerkt, doen WordPress-sites het ook goed in de zoekmachines. U kunt de mogelijkheden voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) van het platform verder verbeteren door de gratis plug-in WordPress SEO van Yoast te installeren. Zorg ervoor dat u het platform en alle thema’s en plug-ins die u gebruikt te allen tijde up-to-date houdt. U ontvangt een melding in uw beheerdersdashboard wanneer er nieuwe updates beschikbaar zijn.

Aanbevolen thema’s voor uw foodblog

Zodra u WordPress in gebruik heeft, bent u klaar om te beginnen met het aanpassen van uw site en het publiceren van inhoud, maar voordat u aan de slag gaat, wilt u de gebruikerservaring verbeteren en een aparte look en feel geven door het perfecte thema te kiezen . Er zijn er letterlijk duizenden beschikbaar, waaronder een aantal premium-thema’s. De enorme hoeveelheid opties kan het moeilijk maken om het juiste thema te vinden, dus experimenteer gerust een beetje. Het belangrijkste is dat je altijd bij responsieve thema’s blijft die automatisch worden geschaald naar verschillende schermformaten, zodat je blog gebruiksvriendelijk en gemakkelijk leesbaar blijft op alle apparaten met internet. Als je problemen hebt met het vinden van een geschikt thema voor je foodblog, bekijk dan het volgende voor wat inspiratie:

Food Blog

Een van de weinige premiumthema’s die speciaal zijn ontworpen voor foodbloggers, het toepasselijk genaamde ‘Food Blog’-thema is volledig responsief en gebouwd met behulp van de nieuwste HTML5-technologie. Het wordt ook geleverd met de Recipe card-plug-in, die aanzienlijk kan helpen als het gaat om voedselgerelateerde zoekwoordoptimalisatie.

Publication

Hoewel dit gratis thema voor WordPress geschikt is voor een breed scala aan levensstijlgerelateerde niches, maakt de grote header die het biedt het uitstekend geschikt voor foodbloggers die op zoek zijn naar een tijdschriftachtig ontwerp met een opvallende headerafbeelding. Zeer visueel georiënteerd, het heeft ook een handig responsief ontwerp.

Foodeez Lite

Hoewel het is ontworpen met het oog op restaurants, hotels en andere dergelijke locaties, maakt het zeer visuele karakter van Foodeez Lite het ook een uitstekende keuze voor een foodblog, vooral degenen die te maken hebben met diavoorstellingen van afbeeldingen en andere beeldinhoud. Het heeft een koptekstafbeelding over de volledige breedte en miniatuurvoorbeelden voor berichten.

iCook

Dit premiumthema bevat veel witruimte om je berichten en receptenfoto’s te laten zien, een filterbare receptengalerij en een zijbalkwidget voor het automatisch weergeven van je meest populaire recepten. Het is ook uitgebreid aanpasbaar en responsief.

Zylyz

Een gratis thema dat speciaal is ontworpen met foodbloggers in gedachten, Zylyz is een uitstekende keuze voor elke receptenwebsite. U kunt grote afbeeldingen van uw aanbevolen recepten weergeven in de koptekst van de diavoorstelling en u kunt aangepaste berichttypen, taxonomieën en metabox-gegevens maken.

Aanbevolen plug-ins voor uw foodblog

Plug-ins kunnen de functionaliteit van uw blog op verschillende manieren verbeteren. Hoewel er enkele plug-ins zijn die elke blog zou moeten hebben, zoals WordPress SEO, XML Sitemaps en W3 Total Cache, zijn er een paar andere die bijzonder geschikt zijn voor foodblogs:

WP Ultimate Recept

Het toepasselijk genaamde WP Ultimate Recipe is een van de meest populaire gratis plug-ins voor foodbloggers. Het biedt alles wat je nodig hebt om recepten aan berichten toe te voegen en met shortcodes kun je meerdere recepten in hetzelfde bericht insluiten. U kunt ook ingrediënten, cursussen en keukensoorten toevoegen aan uw tagwolk-widget.

Pinterest Pin It Button voor afbeeldingen

Deze kleine en eenvoudige plug-in biedt een essentiële functionaliteit voor uw blog in de vorm van een Pin It-knop op uw afbeeldingen. In plaats van alleen te vertrouwen op knoppen voor sociaal delen onder aan berichten, kunnen bezoekers met deze plug-in afbeeldingen eenvoudig delen op Pinterest door erop te klikken.

Nextgen Gallery

Omdat het een visueel veeleisend onderwerp is, kan elke plug-in die helpt om de afbeeldingen en de manier waarop ze worden weergegeven te verbeteren, erg handig zijn voor een foodblog. Nextgen Gallery is een krachtig hulpmiddel voor het uploaden en beheren van uw afbeeldingscollecties en voor het weergeven ervan in de vorm van diavoorstellingen of miniaturen bij uw berichten.

Uw blog promoten

Het starten van je foodblog is slechts het eerste deel van de strijd. U moet zich richten op het leveren van inhoud van goede kwaliteit aan uw lezers en op het publiceren van uw blog. Meester worden van de visuele sociale mediasites, zoals Instagram en Pinterest, is op dit moment bijzonder belangrijk, en je moet actief aanwezig zijn op beide om jezelf de beste kans op succes te geven. Bekijk stap # 6 van mijn gids voor meer informatie over het promoten van je blog.