Stap 1: Kies een website-bouwplatform

Als u een website wilt maken die functioneel en er professioneel uitziet, is de eenvoudigste manier om een ​​website-bouwplatform te gebruiken.

Wat is een website-bouwplatform?

Meer dan tien jaar geleden, toen ik leerde hoe je websites moest maken, moest je weten hoe je moest coderen (HTML, CSS, etc.) om een ​​website te maken. Deze behoefte aan codering geeft mensen de indruk dat het maken van een eigen website echt moeilijk is en iets dat alleen door professionele ontwerpers mag worden gedaan.

In 2020 kan een website-bouwplatform, ook wel een “content management systeem” (CMS) genoemd, echter worden gebruikt om eenvoudig een website te bouwen en aan te passen zonder code te hoeven gebruiken. Een website-bouwplatform is software die al het complexe coderingswerk voor u doet, dus u hoeft niet te leren hoe u een website helemaal zelf kunt maken met code. Hiermee kunt u een website bouwen en bewerken via uw internetbrowser, uw ontwerp en lay-out wijzigen met een klik op de knop en pagina’s en berichten maken met een eenvoudige editor die vergelijkbaar is met de meest voorkomende teksteditors.

Populaire platformen voor het bouwen van websites

Hoewel er letterlijk honderden platforms voor het bouwen van websites zijn, is verreweg het populairste platform WordPress. WordPress werd in 2003 voor het eerst uitgebracht als een eenvoudig platform voor het maken van een blog. Sindsdien is het uitgegroeid tot het populairste platform voor sitebouw ter wereld, met meer dan 60 miljoen gebruikers.

Dit is waarom je WordPress zou moeten gebruiken voor je website

1. Het is gratis te gebruiken. WordPress is wat bekend staat als ‘open source software’, wat betekent dat het gratis te gebruiken en aan te passen is.
2. Het is gemakkelijk voor beginners. U kunt binnen een paar minuten een eenvoudige website in gebruik nemen door te kiezen uit duizenden vooraf gemaakte sjablonen en met behulp van eenvoudige kopieer- en plakbewerkingsfuncties. Geen codering nodig.
3. Het is aanpasbaar. Of u nu een zakelijke website, een portfoliowebsite wilt maken om uw werk te presenteren, een blog, een online winkel of zo ongeveer elk ander type site, WordPress is eenvoudig aan te passen aan uw behoeften.

Als je wilt leren hoe je een website kunt maken die er professioneel uitziet zonder veel geld uit te geven of te leren coderen, dan raad ik WordPress aan.

Veel mensen hebben mij gevraagd over het gebruik van een websitebouwer zoals Squarespace, Wix of Weebly. Het probleem is dat deze services een prijs hebben: over het algemeen moet je tussen de $ 10 en $ 40 per maand betalen voor één site. U bent ook beperkt tot basisaanpassing van de sjabloonontwerpen die ze aanbieden, wat betekent dat de kans groot is dat uw site er net zo uitziet als de site van alle anderen.

In deze handleiding laat ik je zien hoe je WordPress kunt gebruiken om je eigen website te maken, omdat dit voor bijna iedereen de beste optie is. Maar voordat u kunt beginnen met het maken van een website, moet u uw domeinnaam registreren en webhosting krijgen.

Stap 2: Kies een domein en webhosting

Om je WordPress-site (of een ander type website) op te zetten, heb je twee dingen nodig:

1. Een domeinnaam (een webadres zoals uwwebsite.com)
2. Webhosting (de dienst die uw website op internet zet)

De WordPress-software is gratis, maar om de software uit te voeren heb je een domeinnaam en hosting nodig, die ongeveer $ 5 per maand kosten. Deze combinatie geeft u een professionele website die eenvoudig te bouwen en aan te passen is.

Als u een idee heeft van de domeinnaam (bijvoorbeeld: uwsite.com) die u wilt gebruiken, moet u controleren of deze beschikbaar is. Dit kan online, bijvoorbeeld hier.

Waar kunt u een GRATIS domeinnaam krijgen bij webhosting

Ik gebruik en raad One.com persoonlijk aan voor webhosting en domeinregistratie. Als u klikt op een link van One.com via onze site krijgt u 14 eur korting.

Ik hou van One.com om een ​​paar redenen:

 • Zij registreren uw domeinnaam gratis bij aankoop van webhosting.
 • Ze bieden een gratis, automatische installatie van WordPress.
 • Ze bevatten gratis professionele e-mailaccounts (bijvoorbeeld: uwnaam@uwwebsite.com)
 • Ze hebben een goede klantenservice en bieden een geld-terug-garantie als u om welke reden dan ook niet tevreden bent.

Openbaarmaking: One.com vergoedt me wanneer u via mijn link koopt, dus mijn diensten zijn gratis voor u! Als je problemen hebt met het opzetten van een blog met deze tutorial, neem dan gewoon contact met me op en ik zal het voor je doen.

Een BlueHost-pakket geeft u alles wat u nodig heeft om uw website operationeel te krijgen. U kunt als volgt uw website registreren bij BlueHost en WordPress laten installeren:

1. Klik hier om One.com hosting te krijgen met 14 euro korting en klik vervolgens op “Aan de slag”.

2. Kies uw webhostingplan. Het Beginner plan of Explorer plan is alles wat u nodig heeft wanneer u voor het eerst een website start, dus verspil uw geld niet aan de plannen op een hoger niveau. Klik op “Koop nu” om uw plan te kiezen.

3. Plaats de gewenste domeinnaam in het zoekvak ​​en klik op het vergrootglas om te bevestigen dat deze beschikbaar is om te registreren.

Als je al een domeinnaam hebt die je hebt geregistreerd en je wilt deze gebruiken voor je website, typ dan ook je bestaande domein in het zoekveld en klik op het vergrootglas.

4. Nu moet u al uw gegevens invoeren om u te registreren.

5. Nu moet u een wachtwoord voor uw account aanmaken. Vergeet niet dat paswoord op een veilige plaats te bewaren.
6. WordPress installeren

Ga in uw One.com account naar het Configuratiescherm en klik op het blauwe vak ‘WordPress’ om WordPress te installeren met één klik.

Stap 3: uw nieuwe website aanpassen

Nu je WordPress hebt geïnstalleerd, kunnen we naar het leuke gedeelte gaan: je website aanpassen!

Log in op uw site
Het toevoegen van nieuwe pagina’s en berichten, het wijzigen van thema’s, het toevoegen van plug-ins en het bewerken van de instellingen van uw WordPress-site gebeurt allemaal via de Dashboard-interface.

Het Dashboard is toegankelijk door naar uwdomein.com/wp-admin/ te gaan (vervang uwdomein.com door de naam van uw domein) en voer uw gebruikersnaam en wachtwoord voor WordPress in.

Een korte rondleiding door het WordPress-dashboard
Laten we eens kijken naar enkele dingen die u kunt doen via het dashboard.

In de linkerbovenhoek van het bovenste menu staat het pictogram met de naam van uw website. U kunt hierop klikken om te zien hoe uw site er momenteel uitziet.

Het volgende pictogram is het pictogram Commentaar in de vorm van een tekstballon. U kunt hierop klikken (of klikken op “Reacties” in de zijbalk) om commentaren op blogposts te lezen, bewerken en verwijderen.

Het laatste pictogram is het nieuwe pictogram, + Nieuw. Dit is een snelle link waarmee u nieuwe berichten, pagina’s, gebruikers en media aan uw site kunt toevoegen. Elk van deze opties is ook toegankelijk via de zijbalk.

De zijbalk wordt gebruikt om toegang te krijgen tot menu’s waarmee u dingen kunt doen zoals het uiterlijk van uw site wijzigen, plugins toevoegen en de basisinstellingen van de site bewerken. We zullen enkele van deze opties later in meer detail bekijken.

Het vak Welkom bij WordPress bevat links die nieuwe gebruikers helpen aan de slag te gaan met hun eerste WordPress-site.

De Op het eerste zicht en Activiteit-vakken tonen basisinformatie over uw site. In het vak Snelle concept kunt u een snelle conceptversie van een nieuwe blogpost opslaan. Het vak Evenementen en nieuws toont u actuele informatie over WordPress nieuws en evenementen.

Kies een thema
Als u op het pictogram met de naam van uw website klikt, merkt u dat uw site er erg eenvoudig uitziet. Klik nog eens op de naam van uw site om terug te gaan naar het dashboard.

U kunt de stijl van uw site wijzigen door een nieuw thema toe te voegen.

Thema’s zijn sjablonen waarmee uw site er meteen beter uitziet door zaken als de lay-out, het lettertype, kleuren, pictogrammen en menustijl te wijzigen.

WordPress-gebruikers hebben toegang tot duizenden gratis thema’s die professioneel zijn ontworpen en gecodeerd en eenvoudig te installeren zijn. Het enige dat u hoeft te doen, is naar het menu Thema’s navigeren, een thema vinden dat u bevalt en op de knop Installeren klikken.

Voor de meeste gebruikers zijn gratis thema’s de beste plaats om te beginnen. Wanneer u een nieuw thema installeert, verandert dit niet de inhoud op uw site, alleen de lay-out. Dit betekent dat u een aantal verschillende thema’s kunt downloaden en installeren om te zien welk thema het beste bij u past. Als je het gevoel hebt dat je iets geavanceerder nodig hebt dan een gratis thema, kun je op een later tijdstip altijd een betaald thema installeren.

Laten we proberen een nieuw thema te installeren.

Klik op “Weergave” en “Thema’s” in de zijbalk en klik vervolgens op de knop “Nieuwe toevoegen”.

U kunt deze pagina gebruiken om door thema’s te bladeren of te zoeken. U kunt op het functiefilter klikken om uw zoekopdracht te filteren op lay-out, functies en onderwerp. Deze functie kan handig zijn als u een bepaalde stijl voor uw site in gedachten heeft, zoals een portfolio of een e-commercesite.

Neem de tijd om te zoeken naar een thema dat u bevalt. U kunt op elk thema op de knop Live Voorbeeld klikken om een ​​live voorbeeld te zien van hoe uw site eruit zal zien als dit thema is geïnstalleerd.

Wanneer u een thema heeft gevonden dat u bevalt, klikt u op de knop ‘Installatie’. Zodra het thema is geïnstalleerd, moet je op de knop “Activeren” klikken om het te activeren. U kunt vervolgens op “Aanpassen” klikken om verschillende thema-instellingen te wijzigen.

Als u op “Mijn blog” klikt en uw site bekijkt, ziet u een veel mooier ontwerp en lay-out dan voorheen, met nieuwe kleuren, afbeeldingen, menu’s en widgets die allemaal vooraf zijn geïnstalleerd.

Voeg wat nieuwe inhoud toe
Nu je een nieuw thema hebt geïnstalleerd, is het tijd om wat inhoud toe te voegen.

Voordat u echter inhoud gaat toevoegen, is het belangrijk om het verschil te leren tussen pagina’s en berichten.

Pagina’s vormen de structuur van uw site en bevatten inhoud die u hoogstwaarschijnlijk niet vaak zult bewerken.

Als u bijvoorbeeld een site voor een restaurant maakt, heeft u mogelijk een startpagina, een menupagina, een reserveringspagina en een toegangspagina. Als je een fansite voor je favoriete voetbalteam maakt, heb je mogelijk een startpagina, een spelerspagina, een resultatenpagina en een blogpagina. Als u uw huidige site bekijkt, ziet u al twee pagina’s in de menubalk – Home en Voorbeeldpagina.

Berichten (ook wel blogberichten genoemd) zijn inhoud die wordt toegevoegd aan een blog die zich op een pagina bevindt.

Berichten worden gebruikt om regelmatig inhoud toe te voegen. Ze kunnen chronologisch worden gesorteerd en getagd op categorie en auteur. Je kunt mensen ook opmerkingen laten toevoegen aan een bericht. Als u naar uw startpagina kijkt, ziet u een bericht met de titel ‘Hallo wereld!’.

Voeg een nieuwe pagina toe
Om een ​​nieuwe pagina aan uw site toe te voegen, klikt u op “Pagina’s” en “Nieuwe pagina” op uw Dashboard.

U zou een pagina-editor moeten zien die lijkt op Microsoft Word of Apple Pages.

U kunt een paginatitel toevoegen in het vak Voeg titel toe hier.

In het hoofdgebied van de teksteditor kunt u inhoud aan de pagina toevoegen, net zoals u doet met een gewone teksteditor. U kunt de werkbalk gebruiken om koppen, vetgedrukte tekst, cursieve tekst toe te voegen en de tekstuitlijning te wijzigen.

Boven de editor kunt u klikken op Media toevoegen om afbeeldingen of video toe te voegen, en Contactormulier toevoegen om een ​​formulier toe te voegen dat gegevensinvoer van gebruikers kan verzamelen.

In de rechterzijbalk kunt u verschillende paginakenmerken wijzigen en een Uitgelichte afbeelding instellen die op deze pagina wordt weergegeven. U kunt de pagina ook opslaan, bekijken en publiceren.

Ga je gang en maak een testpagina met elke titel en inhoud die je leuk vindt. Vergeet de pagina niet op te slaan als je klaar bent. Nadat u de pagina heeft opgeslagen, wordt de inhoud opgeslagen, maar is de pagina nog niet zichtbaar op uw site. Om de pagina zichtbaar te maken, moet je op “Publiceren” klikken.

Nadat u de pagina heeft gepubliceerd, klikt u op de link Pagina weergeven om te zien hoe deze eruit ziet.

Voeg een nieuw bericht toe aan uw site
Om een ​​nieuw bericht aan uw site toe te voegen, klikt u op “Berichten” en “Nieuw toevoegen” in de Dashboard-zijbalk.

Je zou een berichteditor moeten zien die erg lijkt op de pagina-editor.

Net als de pagina-editor, kunt u een berichttitel, tekstinhoud, media-inhoud, formulieren en een aanbevolen afbeelding toevoegen.

Het grootste verschil tussen de pagina-editor en de berichteditor zijn de categorieën Categorieën en Tags.

Categorieën worden gebruikt om groepen inhoud te maken die relevant zijn voor het doel van uw site. Als u bijvoorbeeld een site over Italiaans eten maakt, heeft u mogelijk een categorie voor recepten, een categorie voor restaurantrecensies en een categorie voor nieuws.

Categorieën zijn belangrijk voor zowel organisatie als SEO. Over het algemeen wil je een blogpost in slechts één categorie plaatsen.

Tags worden gebruikt om inhoudsgroepen te maken die van toepassing zijn op meerdere categorieën. Gebruikmakend van het vorige Italian Food-blogvoorbeeld, kan een enkel receptbericht tags bevatten zoals Pasta, Vegetarisch, Diner, Goedkoop en Gezond.

Tags zijn belangrijk omdat ze bezoekers in staat stellen snel door uw site te navigeren en te vinden wat ze zoeken.

Om je post aan een categorie toe te voegen, moet je het vakje naast de meest geschikte categorie aanvinken. Als er geen geschikte categorie is, kunt u een nieuwe maken door op de link Nieuwe categorie toevoegen te klikken.

Om tags aan je bericht toe te voegen, typ je de tags in het vak en klik je op “Toevoegen”.

Ga je gang en maak een nieuw bericht. U kunt elke gewenste titel en inhoud toevoegen. Probeer een nieuwe categorie en tags aan je bericht toe te voegen. Vergeet als je klaar bent niet het bericht op te slaan en te publiceren.

U kunt op de Permalink klikken of naar de startpagina van uw site navigeren om uw nieuwe blogpost te zien.

Installeer enkele plug-ins
Een van de dingen die WordPress onderscheidt van zijn concurrenten, is het grote aantal plug-ins dat beschikbaar is om te downloaden. Er zijn momenteel meer dan 40.000 plug-ins in de WordPress Plugin Directory die binnen enkele seconden kunnen worden geïnstalleerd. In de meeste gevallen hoeft u alleen maar een plug-in te vinden die u wilt installeren, klikt u op “Nu installeren” en vervolgens op “Activeren”.

Plug-ins worden gebruikt om functies aan uw site toe te voegen zonder code te hoeven schrijven. Met de juiste plug-ins kun je van een simpele blog een galerij, een forum of een online winkel maken.

U kunt de Plugin-directory bekijken door op “Plugins” en “Nieuwe plugin” te klikken in de Dashboard-zijbalk.

Zodra de pagina is geladen, kunt u plug-ins sorteren op Uitgelicht, Populair, Aanbevolen en Favorieten, of u kunt naar trefwoorden zoeken met de zoekfunctie.

Hier zijn een paar dingen om te overwegen bij het installeren van plug-ins:

 • Zoek naar plug-ins die regelmatig worden bijgewerkt, want dat is een goed teken dat de ontwikkelaars snel eventuele beveiligingsproblemen of andere problemen zullen oplossen.
 • Zorg ervoor dat de plug-in compatibel is met uw versie van WordPress.
 • Lees de recensies om er zeker van te zijn dat de plug-in stabiel is.
 • Sommige mensen beweren dat te veel plug-ins uw site kunnen vertragen. Anderen beweren dat slecht gecodeerde plug-ins uw site vertragen. Als u plotseling een vertraging van een site ervaart, is het een goed idee om onlangs geïnstalleerde plug-ins uit te schakelen om de boosdoener te vinden.

Hier zijn enkele van de meest populaire plug-ins die u zou moeten overwegen om op uw site te installeren:

Yoast SEO is een plug-in die u helpt zowel uw site als uw inhoud te optimaliseren voor crawlers van zoekmachines.

Akismet is een plug-in die vooraf is geïnstalleerd met WordPress. Het helpt u om uw opmerkingen spamvrij te houden.

Contact Form 7 is een eenvoudige formulier-plug-in waarmee mensen u kunnen e-mailen zonder in te loggen op hun e-mailapp.

WooCommerce is een krachtige plug-in die alles bevat wat je nodig hebt om van je site een volledig functionele e-commerce winkel te maken.

Laten we oefenen met het gebruik van plug-ins door de Yoast SEO-plug-in te installeren.

Zoek naar Yoast SEO met behulp van de zoekfunctie of zoek ernaar onder de tag Populair. Zodra je het hebt gevonden, klik je op ‘Nu installeren’. Wanneer de plug-in is geïnstalleerd, klik je op “Activeren” om hem te gebruiken.

Zodra je de plug-in hebt geïnstalleerd, zou je een nieuw item in je zijbalk moeten hebben met de naam SEO en een nieuwe snelle link in de menubalk bovenaan. U zou ook een nieuw item moeten hebben op de pagina Geïnstalleerde plugins. U kunt deze pagina bekijken door in de zijbalk op “Plugins” en “Geïnstalleerde plug-ins” te klikken.

Vanaf deze pagina kunt u de instellingen voor elke plug-in wijzigen, plug-ins deactiveren en plug-ins verwijderen die u niet langer gebruikt.

Bewerk de algemene instellingen van uw site
Als u tijdens het installatieproces geen sitetitel heeft opgegeven of als u uw sitetitel wilt wijzigen, kunt u dit doen door naar de pagina Algemene instellingen te gaan. Klik op “Instellingen” en “Algemeen” in de zijbalk.

Op deze pagina kunt u de sitetitel en slogan bewerken.

De sitetitel kan verschillen van uw domeinnaam, maar het moet in korte, eenvoudige taal uitleggen waar uw site over gaat. Het moet ook alle trefwoorden bevatten waarop u zoekmachines wilt richten.

De slogan is een korte tekst die wordt weergegeven na de sitenaam. Het kan iets gedetailleerder zijn dan de sitenaam en moet ook belangrijke zoekwoorden bevatten.

Als u verder naar beneden scrolt, kunt u andere instellingen wijzigen, zoals het siteadres, het e-mailadres van de beheerder en de taal van de site.

Onderaan de pagina kunt u de tijdzone, datumnotatie en tijdnotatie wijzigen. Deze instellingen zijn van invloed op de datum en tijd die op nieuwe blogberichten worden weergegeven.

Vergeet niet te klikken op ‘Bewaar aanpassingen’ als u klaar bent.

Bewerk de homepagina-instellingen van uw site
Het laatste waar we in deze tutorial naar zullen kijken, zijn je homepagina-instellingen.

Als je naar je voorpagina kijkt, zul je merken dat het je meest recente blogposts toont. Dit is prima als uw site is gericht op bloggen, maar als u een bedrijfssite heeft, geeft u er misschien de voorkeur aan dat uw voorpagina een gewone ‘startpagina’ is met altijd dezelfde inhoud. Een pagina die niet verandert, wordt een statische pagina genoemd.

Om uw homepagina-instellingen te bewerken, klikt u op “Instellingen” en “Lezen” in de zijbalk.

Als u wilt dat uw voorpagina een statische pagina is, vinkt u de optie statische pagina aan onder Homepagina-weergaven. U moet dan de vervolgkeuzelijst gebruiken om te selecteren op welke pagina u uw voorpagina wilt worden. Als je geen voorpagina bij de hand hebt, moet je een nieuwe maken met de pagina-editor.

U kunt vervolgens de vervolgkeuzelijst Berichtenpagina gebruiken om te kiezen op welke pagina uw nieuwste blogberichten worden weergegeven.

Je kunt enkele van de andere instellingen op deze pagina bewerken om te wijzigen hoeveel blogs worden weergegeven op je blogpagina, hoeveel berichten worden weergegeven in je blogfeed en of het volledige blogbericht wordt weergegeven of alleen een samenvatting.

Wat is het volgende?

Als je deze tutorial hebt gevolgd, zou je WordPress moeten kunnen installeren, je site kunnen aanpassen met een thema, nieuwe pagina’s en blogposts kunnen toevoegen, enkele handige plug-ins kunnen toevoegen en enkele van de belangrijkste instellingen voor je site moeten wijzigen.

Maar dit alles is slechts het topje van de ijsberg!

Om uw site nog unieker en functioneler te maken, moet u dieper ingaan op de verbazingwekkende reeks aanpasbare instellingen van WordPress. U kunt dit doen door te zoeken naar specifieke WordPress-zelfstudies of gewoon te spelen met de instellingen van uw site.

Hier zijn enkele ideeën die je misschien wilt proberen:

 • Voeg een achtergrondafbeelding toe aan een pagina.
 • Voeg een nieuw logo toe aan de sitekop.
 • Pas de menu’s van uw site aan.
  Wijzig het standaardlettertype voor uw kopteksten en tekst.
 • Pas uw dashboardmenu’s aan.
 • Mijn gids om geld te verdienen met een blog (geldt precies hetzelfde voor een website).
 • Voeg enkele dashboard-widgets toe.
 • Voeg wat meer gebruikers toe die berichten op uw site kunnen bewerken of toevoegen.

Succes!