De geschiedenis van weblogs wordt vaak samengevoegd met de oorsprong van blogs of bloggen. Wat we tegenwoordig kennen als blogs of bloggen, is niet hetzelfde als het originele weblog. De allereerste weblog is gemaakt door Sir Tim Berners-Lee, die ook de uitvinder is van World Wide Web. Het World Wide Web moet niet worden verward met internet. Het internet dateert van vóór de oprichting van het wereldwijde web door Sir Tim Berners-Lee. Hij bedacht de term begin jaren negentig. Het internet was toen al bijna een decennium oud. Intranet en andere vormen van exclusieve externe netwerken zijn ontwikkeld in de jaren zestig.

De allereerste website werd gemaakt door Sir Berners-Lee toen hij bij de European Organization for Nuclear Research of CERN was. Deze website was eigenlijk een lijst met nieuwe websites. De term weblog betekende letterlijk een logboek van het web. De eerste weblogs waren niet inhoudgestuurd. Het waren geen online tijdschriften of digitale versies van het traditionele dagboek. Weblogs leidden eind jaren negentig tot de evolutie van blogs en bloggen. Dit is het moment waarop het duidelijke onderscheid ontstond en later prominenter werd, zoals we hier zullen onderzoeken.

De eerste weblogs

Gedurende een groot deel van de eerste helft van de jaren negentig zijn veel weblogs gemaakt. De meeste zijn er tegenwoordig niet meer. De weblogs waren ook niet algemeen bekend omdat internet zelf niet algemeen werd gebruikt en het wereldwijde web nog in de kinderschoenen stond. De meeste weblogs uit die tijd vermeldden links naar websites. NCSA, het bedrijf dat een browser met de naam Mosaic ontwikkelde, volgde het initiatief van Berners-Lee en bedacht zijn eigen manier van weblogging. Mosaic maakte in de jaren negentig het internet en het wereldwijde web populair. De weblog Wat is er nieuw gemaakt door NCSA werd uiteindelijk het oudste archief van websites, zoiets als een directory met links naar verschillende sites die op internet worden gehost. Dit kan worden beschouwd als een voorloper van de moderne zoekmachines zoals onder meer Google en Bing, behalve dat het meestal lijsten waren en niet bepaald inhoudgestuurde databases.

Geleidelijk aan leiden weblogs tot de evolutie van blogs. De lijsten die alleen links naar websites bevatten, begonnen commentaar te krijgen. Essays en persoonlijke gedachten werden in de loop van de tijd toegevoegd. Er waren veel weblogs zoals What’s New of Mosaic. Dit soort indexeringssites of logboeken waren online beschikbaar, maar waren niet toegankelijk voor gewone mensen. Dit kwam vooral door de technische onwetendheid. In de jaren negentig waren weblogs en online publicaties alleen toegankelijk voor degenen die konden coderen. Het was niet zo eenvoudig als iets schrijven en vervolgens op een knop drukken om de inhoud in te dienen en deze vervolgens op een webpagina hosten met behulp van een server waarvoor u een maandelijks bedrag betaalt. Mensen moesten servers bezitten, ze moesten coderen om iets in te dienen en effectief een website te maken.

De transformatie van weblogs

De eerste grote transformatie van weblogs vond plaats toen Justin Hall in 1994 een website creëerde. Hij was toen nog student en noemde de website Justin’s Links from the Underground. Algemeen wordt aangenomen dat dit de allereerste persoonlijke weblog is, de dichtstbijzijnde voorloper van wat we tegenwoordig als blog kennen. Justin Hall creëerde de website om zijn persoonlijke overpeinzingen en ontdekkingen te publiceren terwijl hij het internet en het wereldwijde web verkende. Hij schreef ook over zichzelf, zijn familie, zijn relaties en zijn emoties. Hij opende de website voor commentaar van zijn lezers of internetgebruikers. Dit maakte de weg vrij voor de moderne forums en online gemeenschappen. Deze weblog werd vanaf het begin elf jaar beheerd door Justin Hall.

De blogging-boom

De praktijk van weblogging nam in 1999 een hoge vlucht op het hoogtepunt van de dotcom-zeepbel. Pitas.com bedacht een tool waarmee internetgebruikers hun eigen blogs konden maken. Dit hielp degenen die geen codering of programmeertaal kenden om blogs te maken en online aanwezig te zijn. De beschikbaarheid van deze tool maakte weblogboekregistratie een bijna wereldwijde rage. Mensen konden zich gratis aanmelden of registreren, een sjabloon kiezen en een formulier gebruiken om de blog bij te werken. Pitas deed al het technische werk. Blogger, dat tegenwoordig populairder is dan Pitas, werd opgericht in 1999. Het werd ontwikkeld door Pyra Labs. Beide platforms stelden studenten, internet- of webliefhebbers, schrijvers en journalisten en anderen uit verschillende beroepen in staat om een ​​volledig nieuw rijk te verkennen.

Weblogs gaven iedereen simpelweg het recht en de mogelijkheid om te publiceren. Al in 2000 hadden mensen die geen enkele manier hadden om de wereld of een groot publiek te bereiken een eenvoudige oplossing en ze konden publiceren, delen, verbinden, communiceren, elk met hun unieke stem. Dit was een ongekende revolutie die uiteindelijk elke bedrijfstak en de levens van de meeste mensen op aarde veranderde. Het duurde niet lang voordat beroemdheden, politici, instellingen en media weblogs gingen gebruiken.

Interessante feiten over weblogs

Er zijn tegenwoordig meer dan honderdvijftig miljoen blogs. Volgens veel schattingen wordt er elke seconde minstens één nieuwe blog toegevoegd of gemaakt. Meer dan tweeëndertig miljoen mensen in Amerika lezen meerdere blogs per week. Weblogs zijn niet langer mappen of lijsten met links naar websites. Er zijn persoonlijke en professionele blogs, speciale blogs voor nieuws, hobby’s, gezondheid, ouderschap, dating, specifieke bedrijven, sociale en culturele kwesties, financiën en alles wat je maar kunt bedenken.

Terwijl Berners-Lee de eerste weblog creëerde, creëerde Justin Hall de vroegste versie van persoonlijke blog en Jorn Barger bedacht de term weblog. De term blog wordt toegeschreven aan Peter Merholz, die de term weblog in 1999 simpelweg had opgesplitst in we blog. Het populairste open source contentmanagementsysteem en websitebouwer ter wereld, WordPress, werd in 2003 gemaakt.

Sinds die tijd is WordPress gegroeid en aangepast om gebruiksvriendelijker te worden. Het is nu relatief eenvoudig om met WordPress een eigen blog of website te starten. Mijn tutorial over het starten van een blog haalt al het giswerk weg uit het opstarten van je eigen blog.