Er zijn bijna 30.000 plug-ins beschikbaar voor WordPress via het beheerdersdashboard alleen en er zijn er nog veel meer elders beschikbaar. Plug-ins voegen extra functionaliteit toe aan uw blog, en alle, behalve de meest elementaire, blogs zullen er waarschijnlijk minstens een half dozijn van willen gebruiken. Deze gids bekijkt tien van de beste gratis plug-ins die momenteel beschikbaar zijn.

WP-Optimize

Available for WordPress 3.0 and later, WP-Optimize is an important plugin for improving the performance of your website by cleaning up and optimizing the database. Unlike many similar plugins, it does not require PhpMyAdmin either. The latest version includes an experimental task scheduling feature, and a number of multilingual translations are also available. You will need PHP 5.1 and MySQL 5.1 or later for this plugin to work correctly.

WP-Polls

Het toevoegen van opiniepeilingen aan uw website is een geweldige manier om feedback te krijgen, vooral omdat veel bezoekers eerder een moment of twee zullen reageren op een peiling dan het schrijven van een opmerking. WP-Polls is een van de meest populaire van dergelijke plug-ins die beschikbaar zijn. Het is eenvoudig te configureren en u kunt de verval- en publicatiedatums voor uw peilingen specificeren. Met behulp van de polls-widget die door deze plug-in is toegevoegd, kunt u meerdere polls aan uw blog toevoegen. Meer gevorderde gebruikers kunnen de plug-in ook aanpassen met CSS-stijlen en sjablonen.

WordPress SEO door Yoast

Hoewel het basis WordPress-platform vrij goed is met betrekking tot SEO alleen, breidt de WordPress SEO-plug-in van Yoast de SEO-functionaliteit enorm uit, waardoor het een van de meest populaire SEO-gerelateerde plug-ins is die beschikbaar zijn. Met deze plug-in kunt u specificeren welke pagina’s door Google kunnen worden geïndexeerd en welke niet. Het biedt ook XML-sitemaps, RSS-optimalisatiefuncties, optimalisatie voor metatags en links, integratie van sociale media en nog veel meer.

Google XML-sitemaps

Google XML Sitemaps is een andere belangrijke SEO-plug-in die een XML-sitemap voor uw blog genereert. Deze sitemap helpt de crawlers van zoekmachines om effectiever door uw blog te navigeren en de inhoud ervan te indexeren. Het ondersteunt alle door WordPress gegenereerde pagina’s en aangepaste URL’s. Een andere handige functie is dat deze plug-in automatisch de belangrijkste zoekmachines waarschuwt wanneer u een nieuw bericht publiceert.

Disqus reactiesysteem

Disqus vervangt het bestaande reactiesysteem in WordPress volledig, waardoor de functionaliteit van uw blogcommentaar en discussies aanzienlijk wordt vergroot. Het maakt zaken als reageren gemakkelijker, sneller en interactiever, terwijl het helpt om meerdere websites en commentatoren met elkaar te verbinden, wat zorgt voor een krachtige discussiegemeenschap. Opmerkingen kunnen ook worden geïndexeerd door zoekmachines. Disqus biedt automatische synchronisatie van opmerkingen om een ​​back-up van uw opmerkingen te maken.

Contactformulier 7

Met contactformulier 7 kunt u meerdere contactformulieren op uw website toevoegen en beheren. Het ondersteunt door Ajax aangestuurde inzendingen, het Akismet-spamfilter dat wordt meegeleverd met WordPress en CAPTCHA’s. De nieuwste editie biedt volledige ondersteuning voor taalpakketten, een verbeterde beheerdersinterface, diverse verbeteringen in toegankelijkheid en bruikbaarheid en een aantal bugfixes. De nieuwste versie is ook compatibel met WordPress 3.8 en hoger. U kunt Contactformulier 7 in actie zien op de contactpagina van Blog Starter.

WooCommerce

WooCommerce is een van de meest populaire eCommerce-plug-ins voor WordPress en in tegenstelling tot veel vergelijkbare plug-ins is het ook helemaal gratis. Dit is een onmisbare plug-in voor elke WordPress-site met een online winkelcomponent. Het biedt essentiële beveiligingsfuncties, prestatierapporten, belasting- en verzendinformatie, winkelbeheer, marketingfuncties en zoekmachineoptimalisatie. Er zijn ook verschillende uitbreidingen beschikbaar tegen een vergoeding.

NextGen Galerij

Met meer dan 7,5 miljoen downloads is deze plug-in voor mediabeheer een van de meest populaire WordPress-plug-ins. Het verbetert de mediabeheerfuncties die in WordPress zijn ingebouwd aanzienlijk door een batch-uploader voor afbeeldingen, een Meta-gegevensimporteur, miniatuureditor, afbeeldingsortering, albums en nog veel meer aan te bieden. De nieuwste grote update is uitgebracht in juli 2013 en beschikt over een volledig herwerkte interface en verbeterde flexibiliteit.

Jetpack

JetPack is een officiële WordPress-plug-in die voorheen alleen beschikbaar was voor degenen die hun websites op WordPress.com hadden gehost. De plug-in is nu beschikbaar voor zelf-gehoste sites. Deze krachtige en veelzijdige plug-in biedt statistieken, een door sociale netwerken aangedreven reactiesysteem, contactformulieren, informatie over siteactiviteit, e-mailabonnementen en meer. JetPack integreert in feite veel van de functies van andere populaire plug-ins in een enkele eenheid.

AddThis Share-knoppen

Als een van de meest cruciale elementen van online marketing, is het geen verrassing dat er veel plug-ins voor sociale media beschikbaar zijn voor WordPress. Deelknoppen door AddThis is een van de meest populaire plug-ins voor het automatisch toevoegen van knoppen voor het delen van sociale media aan uw berichten. Het ondersteunt meer dan 330 sociale netwerken en websites voor bladwijzers, en gebruikers kunnen zich ook aanmelden voor een gratis account op addthis.com om te zien hoe hun lezers hun inhoud delen.