Het lijkt erop dat er geen dag voorbijgaat zonder dat ten minste één van mijn lezers me een e-mail heeft gestuurd met de vraag hoe ze kunnen groeien en een lezersgemeenschap kunnen behouden voor hun blog.

De meeste mensen beginnen tenslotte niet met bloggen om voor zichzelf of voor hun vrienden en familie te schrijven. Als u de tijd neemt om geweldige inhoud te maken, wilt u dat mensen deze ontdekken en er met u over communiceren.

Het zou ook geen verrassing moeten zijn dat de meest succesvolle blogs doorgaans een bloeiende lezersgemeenschap hebben. Het opbouwen van een community rond je blog kan intimiderend lijken, maar mijn advies zal je laten zien dat het niet zo hoeft te zijn.

Als je geïnteresseerd bent om te leren hoe je een community rond je blog kunt opbouwen, lees dan verder om mijn vier beste tips te ontdekken voor het bouwen en onderhouden van je blogcommunity!

1. Identificeer de doelgroep van uw blog

De eerste stap bij het opbouwen van het publiek van uw blog is het identificeren van het type persoon dat waarschijnlijk uw gemiddelde lezer is. Hier zijn enkele vragen om u aan het denken te zetten over wie uw publiek precies is:

 • Waar woont uw gemiddelde lezer?
 • Hoe oud zijn zij?
 • Is de kans groter dat ze een man of een vrouw zijn?
 • Wat is hun gemiddelde inkomensniveau?
 • Zijn er andere dingen waar ze waarschijnlijk om geven, buiten het onderwerp van je blog?
 • Hoe vaak gebruiken ze internet?
 • Welke delen van het onderwerp van uw blog vinden uw lezers waarschijnlijk het meest controversieel?
 • Over welke delen van het onderwerp van uw blog zullen uw lezers het waarschijnlijk eens zijn?
 • Wat zijn de grootste zorgen van uw lezer, specifiek of meer in het algemeen over uw onderwerp?
 • Waar zijn ze het meest gepassioneerd over?
 • Wat kunt u doen om ze te helpen of te inspireren?
 • Is uw blog iets dat uw lezers elke dag of slechts af en toe willen lezen?

De antwoorden hierop zullen natuurlijk sterk variëren, afhankelijk van waar uw blog precies over gaat.

In sommige gevallen zijn deze vragen misschien niet eens van toepassing op uw lezers. Ik zou bijvoorbeeld graag denken dat mijn gratis gids over het starten van je blog breed toepasbaar is in veel verschillende demografische categorieën!

Houd er rekening mee dat het type persoon dat u als uw doelgroep beschouwt, in de loop van de tijd kan evolueren, en het kan u zelfs verrassen.

Omdat het potentiële bereik van uw blog wereldwijd is, kunnen sommige van uw lezers afkomstig zijn van plaatsen die u nooit had verwacht. Dit is gewoon een ander leuk aspect van bloggen.

Als je eenmaal hebt bepaald wie het meest waarschijnlijk geïnteresseerd is in het lezen van je blog, wordt de vraag hoe je ze kunt bereiken en hoe je ze kunt interesseren om lid te worden van de community van je blog.

2. Breng mensen aan het praten

Als je eenmaal een idee hebt van wie je gemiddelde lezer is, is het tijd om hun interesse te wekken en ze aan het praten te krijgen.

De eenvoudigste manier om uw lezers bij uw inhoud te betrekken, is door hen waarde te bieden. Die waarde kan zo simpel zijn als een nieuw perspectief op een onderwerp waar ze om geven, of misschien een stukje informatie waarvan ze zich misschien niet bewust zijn.

Om mensen aan het praten te krijgen, moet je ze natuurlijk eerst ertoe aanzetten je blog te lezen. Een geweldige manier om het publiek van uw blog te vergroten, is door contact op te nemen met andere bloggers die onderwerpen behandelen die vergelijkbaar zijn met die van u.

De meeste bloggers vermelden een of andere vorm van contactinformatie in het openbaar, meestal ofwel een contactformulier of een e-mailadres, dus ik raad aan om hiervan gebruik te maken om te zien of je een linkuitwisseling of een mogelijkheid voor het plaatsen van een gastblog kunt regelen.

Linkuitwisselingen verwijzen over het algemeen naar een andere blogger die naar bepaalde inhoud van jou linkt in ruil dat jij hetzelfde doet. Gastberichtgeving verwijst naar een overeenkomst waarbij u een bericht voor hun pagina schrijft, en misschien doen zij hetzelfde.

3. Modereer uw commentaarsectie

Traditioneel is de plaats waar bloggemeenschappen worden gevormd via het opmerkingengedeelte.

Het hebben van een commentaarsectie onder je blogposts opent de deur voor lezers die een reactie op je posts hebben, om onmiddellijk hun mening te posten. Van daaruit kunnen jij en andere lezers hun reacties gebruiken als startpunt om een ​​gesprek te beginnen.

De commentarensectie geeft ook een goede maatstaf voor welke posts je lezers het meest geïnteresseerd zijn. Het is één ding om een ​​lezer in eerste instantie vast te houden aan een kop of afbeelding, maar als je in staat bent om ze je hele post te laten lezen en ze te inspireren om onmiddellijk te reageren dan weet je dat je iets goed doet.

Naarmate je vordert in je blogcarrière, zul je waarschijnlijk bepaalde patronen opmerken rond wat voor soort inhoud het meest waarschijnlijk een reactie van je lezers zal oproepen. Mijn ervaring is bijvoorbeeld meestal dat korte blogposts met een duidelijke mening zullen resulteren in de meeste activiteit in het opmerkingengedeelte.

4. Maak jezelf beschikbaar

Naast dat ik actief blijf in het commentaargedeelte van mijn blog, raad ik beginnende bloggers altijd aan om zichzelf ook via e-mail beschikbaar te stellen voor hun lezers.

Door uw lezers toe te staan ​​persoonlijk contact met u op te nemen, krijgt uw blog een zekere geloofwaardigheid en opent de deur voor uw lezers om u te complimenteren of zelfs andere potentiële inhoud voor uw blog voor te stellen.

Je weet nooit wat voor soort relatie je kunt smeden door simpelweg beschikbaar te zijn. De meeste andere bloggers zijn net als jij: gepassioneerde mensen die er in geïnteresseerd zijn om zoveel mogelijk mensen hun inhoud te laten lezen. Door jezelf beschikbaar te stellen, kunnen andere bloggers contact met je opnemen en mogelijk een relatie aangaan die voor beide partijen voordelig is.

Deze vier eenvoudige tips zouden je moeten laten zien waarom het zo belangrijk is om je te concentreren op het laten groeien en onderhouden van een community rond je blog. Gelukkig kan dit proces eenvoudig en gemakkelijk zijn, en veel bloggers zeggen dat interactie met hun lezers een van de meest lonende aspecten van bloggen is.